Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z kremem grysikowym

Ciasto z kremem grysikowym

Autor: joagula

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 534

Dodano: 19.01.2010

Odsłon: 33311

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO: Cukier, margarynę, żółtka ucieramy, dodajemy dżem, kakao, proszek, mąkę i pianę z białek. Wszystko razem mieszamy i pieczemy bez papieru w formie o wymiarach 40cm x 25cm na 180 stopni.

  2. KREM: Ugotować 6 łyżek grysiku w 1/2 litra mleka. Do gotowania dodajemy 15 dkg cukru. Pozostawiamy do wystygnięcia. Ucieramy kostkę margaryny dodając stopniowo grysik. Na koniec dodajemy olejek migdałowy.

  3. POLEWA: Rozpuszczamy 1/2 kostki margaryny z 5 łyżkami cukru, 2 łyżkami wody i 1łyżką kakao. Na koniec dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

  4. Na ciasto wykładamy krem i wylewamy gorącą polewę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

czarnasarna 25 sierpnia 2012 ciasto pyszne...u mnie jedna modyfikacja-krem grysikowy z 1,5 porcji :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KACPE 26 lutego 2010 MAM PROBLEM JEŚLI CHODZI O KREM Z GRYSIKIEM CO TO JEST GRYSIK JAKIŚ RODZAJ KASZY BO NIE MAM POJĘCIA PROSZE O ODPOWIEDZ

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madzikcho 01 lutego 2010 wygląda rewelacyjnie, dodaję do ulubionych oczywiście ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

joasiula 22 stycznia 2010 zrobilam to ciasto...mmmmm....palce lizac...poprosze o wiecej Twoich przepisow,pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

joagula 22 stycznia 2010 Nie patrze nigdy na zegar bo za każdym razem inaczej się piecze, po prostu sprawdzam wykałaczką czy jest suche w środku.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Domenica 22 stycznia 2010 Mam pytanie, jak długo piecze się to ciasto?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń