Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z kremem i biszkoptami

Ciasto z kremem i biszkoptami

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 378

Dodano:

Odsłon: 3727

Ciasto z kremem, makowo-kokosową wkładką i biszkoptami oblane polewą czekoladową to rarytas dla podniebienia.

Składniki

  • Biszkopt jasny
  • jajka 4 szt
  • mąka tortowa 4 łyżki
  • cukier 4 łyżki
  • proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • sól szczypta
  • Biszkopt makowy
  • jajka 4 szt
  • cukier 15 dag
  • mąka tortowa 3 łyżki
  • mak 2 łyżki
  • wiórki kokosowe 3 łyżki
  • bułka tarta 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • sól szczypta
  • Krem
  • jajka 2 szt
  • cukier 4 łyżki
  • masło 15 dag
  • margaryna 10 dag
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • likier adwokat 6-7 łyżek
  • Dodatkowe składniki
  • biszkopty okrągłe 2 opakowania
  • czekolada gorzka 1 tabliczka
  • masło 5 dag
  • woda 3 łyżki
  • kakao 2 łyżki
  • cukier puder 5 dag
  • sok z cytryny do smaku
  • aromat rumowy do smaku
  • Poncz
  • woda 100 ml
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt jasny
    Białka ze szczyptą soli ubić dodając po łyżce cukru.
    Nie przerywając ubijania do ubitej piany dodawać po 1 żółtku.
    Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać, wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Piec 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

  2. Biszkopt Makowo-kokosowy
    Jajka ubić tak samo jak na biszkopt jasny. Delikatnie wymieszać z mąką, bułką tartą, proszkiem do pieczenia, makiem i wiórkami kokosowymi. Przelać na blaszkę o takiej samej wielkości jak biszkopt jasny i upiec w nagrzanym piekarniku.

  3. Krem
    Całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na parze do białości, zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Masło z margaryną ucierać dodając stopniowo po łyżce masy jajecznej i adwokata.

  4. Polewa
    Masło z wodą, cukrem i kakao włożyć do garnka, podgrzać, dodać czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny i aromatem.

    Upieczone, zimne biszkopty skropić ponczem. Jasny biszkopt posmarować połową kremu, przykryć biszkoptem makowym, wyłożyć pozostały krem, ułożyć biszkopty i oblać polewą czekoladową, schłodzić w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń