Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z lemon curd

Przepis dnia 2014-02-23
Ciasto z lemon curd

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 1548

Dodano:

Odsłon: 1421

Upiekłam babkę miała być wilgotna i usłyszałam że ciasto jest suche. Słowa mego wspaniałego syna. Trzeba było coś zrobić żeby takowe nie było i polałam je lemon curd. Cokolwiek znaczy że ciasto jest suche zostało zjedzone co do okruszka:-))Przepis na krem cytrynowy znalazłam na blogu "Sto kolorów kuchni " i mnie smakuje najlepiej.

Składniki

  • Mąka pszenna 25dag
  • Proszek do pieczenia 2łyżeczki
  • Jajka 2szt.
  • Cukier 20dag
  • Mleko 1szklanka
  • Cukier waniliowy 1szt.
  • Masło 5dag
  • Cytryny 2 - 3 szt. około 80ml. soku
  • Jajka 3szt.
  • Cukier 15dag
  • Masło 60gram
  • Otarta skórka z cytryny 1łyżeczka
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do jajek dodajemy cukier, cukier waniliowy i ubijamy aż masa będzie puszysta. Do masy jajecznej dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem, wlewamy porcjami mleko a na końcu stopione i ostudzone masło cały czas ucierając. Formę do babki albo keksówkę albo tortownicę jak wolicie smarujemy cienko masłem, lekko ja oprószamy mąką i wlewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 50minut. Do suchego patyczka.

  2. Kremy cytrynowy: Na garnku z wodą ustawiamy miskę tak aby nie była w wodzie. Chodzi o to iż składniki na krem gotujemy na parze:-))
    Do miski wkładamy: roztrzepane jajka, sok z cytryny i otarta skórkę oraz cukier.Gotujemy cały czas mieszając około 10minut aż krem zgęstnieje.
    Miskę zdejmujemy i dodajemy pokrojone w kawałeczki masło. Mieszamy aż masło się rozpuści. Ostudzonym kremem polewamy ciasto. Oczywiście w takiej ilości jaką sami chcemy. Resztę kremu dajemy do słoiczka i odstawiamy do lodówki. Można go tak przechowywać około tygodnia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 08 lutego 2014 do spróbowania;często robię ten krem wg przepisu,,sreberko 80,, i jest rewelacyjny;nigdy nie ma szans żeby cokolwiek z niego zostało w słoiczku;podczas mieszania trzeba uzbroić się w cierpliwość ok.20min. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 08 lutego 2014 ja jeszcze nie robiłam lemon curd, ale mnie bardzo zachęciłaś, super pomysł ! :) Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń