Do góry

Desery Przepis na:

ciasto z malinami

ciasto z malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 327

Dodano:

Odsłon: 12102

wyśmienite na lato

Składniki

  • Ciasto: żółtka, 4
  • masło lub dobra margaryna, 125 g
  • mąka tortowa, 150 g
  • mąka ziemniaczna, 1 łyżeczka
  • Piana: białka, 4
  • drobny cukier, 150 g
  • ziemniaczana mąka, 1 płaska łyżka
  • ocet winny lub cytryna, 1 i 1/2 łyżeczka
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Miękki tłuszcz utrzeć z cukrem pudrem (i ew. cukrem waniliowym). Obydwie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po trochu do masy maślanej na zmianę z żółtkami i mlekiem (po 1 łyżce na raz) ciągle ucierając. Ciasto powinno być dosyć gęste. Połowę wyłożyć do tortownicy (o średnicy ok. 26 cm) i piec wstępnie 20-25 minut w temp. 180 st.C. Około 5 minut przed końcem pieczenia ubić białka z odrobiną soli. Stopniowo dodawać cukier , wciąż ubijając , aż piana będzie sztywna. Kiedy cukier się rozpuści , dodać przesianą mąkę ziemniaczaną. Na koniec wlać ocet winny (sok cytrynowy) i delikatnie wymieszać. Na gorące podpieczone ciasto wyłożyć maliny , a na wierzchu rozsmarować pianę. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 20-25 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

elka988 26 czerwca 2010 właśnie zaczęłam robić to ciasto, no i mam mały dylemat - kiedy włożyć drugą część ciasta?? ile mleka?

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

espresso9 24 czerwca 2010 Domyślam się,że 1 łyżeczka to chodzi o proszek do pieczenia.. ?

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń