Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z malinami i ciasteczkami Oreo

Ciasto z malinami i ciasteczkami Oreo

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 332

Dodano:

Odsłon: 321

Prawdziwa gratka dla tych, którzy uwielbiają oreo. Wiśnia i malina dodaje świeżości i kwasowości deseru, oczywiście można użyć innych ulubionych owoców . Pyszny chrupiący spód i delikatne, kremowe masy to rozkosz dla podniebienia.

Składniki

  • Składniki na ciasteczkowy spód:
  • 125g pokruszonych herbatników
  • 40g cukru
  • 85g masła
  • Składniki na kremy:
  • 500ml śmietanki 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • frużelina wiśniowa
  • 100 g ciasteczek oreo
  • Składniki na frużelinę wiśniową:
  • 250g wiśni
  • ½ cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Ponadto:
  • Opakowanie okrągłych biszkopcików
  • 2 szklanki przegotowanej wody
  • ½ soku z cytryny
  • 4 łyżeczki cukru
  • 250ml 36% śmietanki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Maliny do dekoracji
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasteczkowy spód:
    Masło topimy razem z cukrem, dodajemy pokruszone herbatniki. Wykładamy do formy, uciskamy i wstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę.

  2. Frużelina wiśniowa:
    Żelatynę zalewamy ¼ szklanki zimnej wody. Pozostawiamy do napęcznienia. Owoce wkładamy do garnka, dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy ok 10minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody. Dodać do owoców, wymieszać i zagotować. Dodajemy żelatynę, mieszamy aż się całkowicie rozpuści. Studzimy.

  3. Krem:
    Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Krem podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać pokruszone ciasteczka oreo, a do pozostałej frużelinę wiśniową.

  4. Poncz:
    Do przegotowanej wody dodać cukier oraz sok z cytryny.

  5. Na ciasteczkowy spód wykładamy krem wiśniowy. Przykrywamy do namoczonymi w ponczu biszkoptami, na które kładziemy masę z ciasteczkami oreo. Schładzamy.

  6. Schłodzoną 36% śmietankę miksujemy i wykładamy na wierzch ciasta. Dekorujemy malinami. Ponownie chłodzimy przed podaniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń