Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z malinami, kruszonką i budyniową pianką - przepis

Ciasto z malinami, kruszonką i budyniową pianką - przepis

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2938

Dodano:

Odsłon: 46231

Ciasto przepyszne w smaku. Lekka pianka, kruche ciasto i do tego kwaśne malinki.

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • SKŁADNIKI NA MASĘ: 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego ( 2 x 40 g )
  • ½ szklanki oleju
  • DODATKOWO: 500 g malin świeżych lub mrożonych
  • cukier puder do oprószenia malin
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojoną margarynę, cukier puder oraz 5 żółtek. Wszystko razem zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy ciasto na 2 części, ok. 60 % i 40 %. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godz, możemy zostawić na całą noc. Blachę ( w oryginale 25 x 25 cm, ja robiłam z połowy porcji w keksówce o wym. 10 x 20 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzoną większą część ciasta ścieramy tarką na dno foremki, na koniec lekko przyklepując ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez 20 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy powoli cukry, proszek budyniowy oraz olej, cały czas miksując. Na wystudzony spód wykładamy masę. Maliny lekko oprószamy cukrem pudrem i układamy na wierzchu masy, otworkami do góry. Maliny lekko dociskamy do środka masy. Mniejszą część ciasta ścieramy na wierzch. Pieczemy w temp. 190 C przez 30-40 min. Wyjmujemy i czekamy do całkowitego wystudzenia, inaczej ciężko będzie się kroiło. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

looliii 16 września 2013 Ciasto w piekarniku zobaczymy jak wyjdzie ponieważ zapomniałam dodać do piany olej ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

benji 11 maja 2013 Bardzo dziekuje za przepis ,ciasto jest przepyszne ,wlasnie dzis zrobilam,pozdrawwiam :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasiadra 23 września 2012 Bardzo fajne ciasto ..zrobiłam z połowy porcji na tortownicy ..wyszło super

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Miszelka 25 sierpnia 2012 ciasto pyszne!!!! wydlubalam kawalek na cieplo bo zapach nie dal mi poczekac do rana! plecam!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 27 lipca 2012 smakuje tak ...jak wyglada!!! tzn .przepysznie!, polecam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

edyta070407 07 lipca 2012 GRAZIA556 -ja piekłam to ciasto i szczerze je polecam, bo jest naprawdę pyszne:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 06 lipca 2012 Od samego patrzenia na to zdjęcia człowiek się uśmiecha :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń