Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z masą karmelową i ryżem preparowanym

Ciasto z masą karmelową i ryżem preparowanym

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 84

Dodano:

Odsłon: 4733

Bardzo dobre ciasto,idealne na imprezę urodzinową i nie tylko. Polecam!

Składniki

  • 2 jasne biszkopty
  • Krem:
  • 1 szkl.mleka
  • 1 szkl.cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 kostka Kasi
  • 2 żółtka
  • Dodatkowo:
  • 1 puszka gotowej masy karmelowej (krówkowej)
  • 10 dag rozdrobnionych orzechów włoskich
  • 10 dag rodzynek
  • mała paczka ryżu preparowanego
  • czekolada mleczna lub gorzka do polania ciasta
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Upiec dwa jasne biszkopty (25x36). wystudzić.

    .

  2. 3/4 szklanki mleka zagotować z cukrami,a w pozostałym mleku rozprowadzić mąkę i wlać do gotującego się mleka.Ugotować budyń. Ostudzić.
    Kostkę Kasi utrzeć i porcjami dodawać zimny budyń i dwa żółtka.

  3. Na pierwszy biszkopt nałożyć krem ( trochę kremu zostawić,żeby cieniutko posmarować wierzch ciasta). Posypać połową orzechów,rodzynek (u mnie tym razem wersja bez rodzynek,za to dodałam płatki migdałów) i ryżu preparowanego. Drugi biszkopt posmarować masą karmelową,i stroną posmarowaną przykryć pierwszy biszkopt. Górę lekko posmarować pozostałym kremem. I posypać resztą orzechów,rodzynek i ryżem. Połowę tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej,dodać 1-2 łyżki mleka. Roztopioną czekoladą ,,popisać" wierzch ciasta. Ciasto schłodzić w lodówce kilka, kilkanaście godzin (żeby łatwo się kroiło).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń