Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z mascarpone i wiśniami

Ciasto z mascarpone i wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 275

Dodano:

Odsłon: 673

Kiedy jeszcze sezon na wiśnie był w pełni, musiałam go wykorzystać. Zdradzę wam w sekrecie, że wiśnie to jedne z moich ulubionych owoców po bananach i truskawkach ;)

Składniki

  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 g mascarpone
  • cukier puder do smaku
  • wiśnie w syropie
  • 2 galaretki wiśniowe
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywną pianę, po czym dodać cukier i wymieszać dokładnie. Dodać żółtka i mąkę. Wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenie i piec w temperaturze 180 stopni do tzw. ' suchego patyczka '. Po wystudzeniu i wyciągnięciu biszkoptu z blaszki przekroić na 2 części.

  2. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, po czym dodać mascarpone i cukier puder do smaku. Wyłożyć połowę masy na jeden biszkopt, przykryć drugim. Wyłożyć drugą część.

  3. Na masę wyłożyć wiśnie odsączone z syropu. Galaretkę rozpuścić w 2 szklankach wody. Kiedy zacznie tężeć, wylać na ciasto. Dobrze schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń