Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z nutellą śliwkową

Przepis dnia 2010-09-26
Ciasto z nutellą śliwkową

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 597

Dodano:

Odsłon: 37239

Słodkie, rozpływające się w ustach ciasto...

Składniki

  • 6 jajek
  • 150g cukru
  • 100g mąki
  • 75g mąki zmieniaczanej
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • nutella śliwkowa - jak kto lubi, u mnie duży słoiczek po dżemie
  • 250g mleka w proszku
  • cukier waniliowy - wedle uznania
  • 250g masła
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1 serek waniliowy - u mnie Danio
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z jajek, mąk, oleju, mleka i soli upiec biszkopt (może być oczywiście według waszego własnego przepisu). Po całkowitym ostudzeniu przekroić wzdłuż na dwa placki i przełożyć nutellą śliwkową (przepisy szeroko dostępne w necie i na smakerze :)

  2. Przygotować masę: Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Masło utrzeć na puszystą masę, powoli dodając ostudzone mleko z cukrem. Wsypywać powoli mleko w proszku i dobrze zmiksować. Na koniec dodać serek waniliowy. Całą masę wylać na przełożony biszkopt. Można polać polewą czekoladową lub roztopioną czekoladą.Ciasto najlepiej zostawić na całą noc w lodówce do całkowitego stężenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

LenaMS 23 września 2010 Dziewczyny, ja myślę,że tak naprawdę każdy wasz ulubiony dżemik będzie ok :) Proponuję tylko wybrać taki z nutką kwaskowości. Ja ostatnio spotkałam się z tortem przełożonym dżemem z.... cukini :o)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

margo21 23 września 2010 ciacho wygląda naprawdę pysznie, taka nutellę można sobie samej zrobic wychodzi więcej i taniej.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Grazka82 23 września 2010 Pamiętacie taką serię "dżemów" z czekoladą? To było chyba Łowicza. Ciekawe, czy taki właśnie śliwkowy z czekoladą się nada.
Fajny przepis, pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 23 września 2010 dzięki Lena za odpowiedż w wekend zabieram sie do roboty bo mam straszną ochote na tę nutellę śliwkową,pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

LenaMS 23 września 2010 Annuar, myślę,że można spróbować :o) Ale proponowałabym zrobić małą próbę na niewielkiej ilości, bo...może się okazać okrutnie słodkie ;o) Możesz również spróbować dodać do powideł gorzkie, naturalne kakao.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 23 września 2010 A czy dla szybkiego uzyskania nutelli śliwkowej mogę po prostu zmiksować powidła śliwkowe z nutellą ? Chciałabym spróbować tego ciasta, ale nie robię przetworów.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

LenaMS 22 września 2010 wiolu, spotkałam się z różnymi przepisami - jedne z wykorzystaniem kakao, inne na bazie czekolady. Ja robiłam na bazie kakao. Ja robiłam z przepisu: 3 kg śliwek węgierek, 1 kg cukru (ale dałam jakieś 700g-800g),2 cukry waniliowe, 100 g ciemnego kakao :) Kakao dodaje się na samym końcu, bo inaczej wszystko się przypali :(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 22 września 2010 koniecznie muszę zrobić tę nutellę śliwkową bo ciacho zapowiada się pysznie i ta nutella śliwkowa nigdy czegoś takiego nie jadłam a z jakiego przepisu korzystałaś aby ją zrobić?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń