Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z orzechami

Ciasto z orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 18588

Dodano:

Odsłon: 10689

Mówiłam Wam już, że w moim ogrodzie rośnie potężny orzech i codziennie spadają z niego setki orzechów? Cały czas szukam pomysłów na ich przetwarzanie i dzisiaj kolejny z nich. Mogę powiedzieć, że trafiony w dziesiątkę :) Ciasto z orzechami!

Składniki

  • 250g orzechów włoskich (po wyjęciu ze skorupek)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanka oleju
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • owoce (brzoskwinie)
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do miski wbijam jajka, dodaję cukier i cukier wanilinowy. Wyrabiam wszystko na wysokich obrotach około 10 minut – aż masa zbieleje.

  2. Potem dodaję mąkę, proszek do pieczenia i olej. Wyrabiam dalej, tylko już na małych obrotach.

  3. Orzechy drobniej siekam i dodaję do ciasta. Garstkę zostawiam do posypania po wierzchu. Mieszam już łyżką i przelewam do natłuszczonej i obsypanej bułeczką tartą foremki.

  4. Układam na cieście owoce – nie wciskam ich w ciasto, tylko delikatnie kładę na wierzchu. Posypuję resztą orzechów.

  5. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekę około 1 godziny :)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 07 października 2014 Aniu pyszne ciasto. Przepis zabieram, bo u mnie też rośnie orzech :))i przepisów na orzechowe cuda nigdy dość.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 06 października 2014 polecam masę orzechową - pychotka (1 szkl. zmielonych orzechów, 1/2 szkl. mleka, 1/2 szkl. cukru) zagotować ciągle mieszając, chwilkę potrzymać na ogniu, przelać do miseczki, zostawić do wystygnięcia (zgęstnieje w tym czasie) a póżniej rozwiercić z masłem lub z margaryną (zamiast budyniu). Pyszna do tortów i różnych ciast np. jabłecznika ;)
Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń