Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z orzechowo-karmelową polewą

Ciasto z orzechowo-karmelową polewą

Autor:

Przepisów i artykułów: 299 Ocena: 4043

Dodano:

Odsłon: 3557

pyszne, słodko-kwaśne ciasto, lista składników długa ale ciasto proste do zrobienia

Składniki

  • kruche ciasto: 50 dag mąki
  • 30 dag masła lub margaryny
  • śmietana kwaśna 2 łyzki
  • jajka 1 szt + 2 żółtka
  • cukier puder 15 dag
  • proszek do pieczenia 1 łyzeczka
  • masa jabłkowa: jabłka smażone z cukrem 1 słoik (domowe)
  • maka kartoflana 2 łyżki
  • polewa na wierzch: 30 dag pokrojonych orzechów włoskich
  • masło 15 dag
  • cukier 10 dag
  • miód 2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. zagnieść kruche ciasto z podanych składników, wstawić do lodówki, najlepiej na noc żeby się dobrze schłodziło, upiec osobno 3 jednakowe placki, wystudzić,
    2. do jabłek dodać mąkę kartoflaną, zagotować (uważać żeby się nie przypaliło), gorącą masą przełożyć placki,
    3. pokrojone orzechy, masło cukier i miód wrzucić do garna, gotować 5-10 min na malutkim ogniu, gorącą masę wylać na wierzch placka, odstawić żeby placki zmiękły, najlepszy na drugi dzień


    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń