Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z połówkami brzoskwiń i jabłek.

Ciasto z połówkami brzoskwiń i jabłek.

Autor:

Przepisów i artykułów: 285 Ocena: 3667

Dodano:

Odsłon: 13762

Ciasto jest proste,tanie i bardzo,bardzo smaczne,można powiedzieć,że jakiś czas temu panował "wirus" na to ciasto ;-) przepis przypomniała mi koleżanka :-)

Składniki

  • Blaszka 25x36 cm
  • Kruche Ciasto:
  • 2,5 szkl.mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szk.cukru pudru
  • duży cukier waniliowy
  • 200 g serka homogenizowanego
  • 250 g masła lub margaryny
  • Budyń:
  • 3,5 szkl.mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 5 łyżek cukru
  • Polewa:
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • Dodatkowo:
  • 3 brzoskwinie
  • 5 średniej wielkości jabłek
  • cynamon do jabłek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać przez sitko do miski (cukru pudru można dać więcej jeśli lubicie słodsze ciasta),wsypać cukier waniliowy i wymieszać,wrzucić serek homogenizowany,oraz masło lub margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki,

  2. następnie szybko zagnieść ciasto,podzielić je na 2 części,

  3. jedną część zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki a drugą część rozwałkować na podsypanym delikatnie mąką papierze do pieczenia i włożyć do blaszki,ciasto po nakłuwać widelcem i

  4. wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 C,piec 15-20 min.do zarumienienia,ciasto pozostawić do wystygnięcia.

  5. Gdy ciasto wystygnie ugotować budyń,wylać ciepły na ciasto i równomiernie rozsmarować,brzoskwinie umyć i obrać,przekroić na pół i ułożyć na budyniu,podobnie z jabłkami-umyć obrać i wydrążyć gniazda nasienne,następnie przekroić na pół i ułożyć na budyniu,posypać cynamonem.

  6. Ciasto z lodówki rozwałkować na podsypanym delikatnie mąką blacie,zawinąć na wałek i rozwinąć na owocach,dociskając lekko palcem między owocami oraz brzegi ciasta.

  7. Pieczemy w temp.190 C 40-45 min.
    Po upieczeniu pozostawiamy na blacie do wystygnięcia,gdy wystygnie robimy polewę,do miseczki przesiewamy cukier puder,wrzucamy jogurt i wlewamy aromat waniliowy lub inny ulubiony,całość mieszamy łyżką i smarujemy wierzch ciasta.

  8. Wersja z jabłkiem

  9. Ciasto przechowujemy w lodówce.

    Zdecydowanie jestem oczarowana wersją z brzoskwiniami,rewelacja tak jak wspominałam wyżej ciasto szybko się robi,wygląda mega smacznie,i jest warte uwagi :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 23 czerwca Pięknie wyglądają,przypominają mi ciasto "zachód słońca".:) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozka44 23 czerwca Nie no, ciast nie jadam, a wy mi robicie coraz wiekszy stress :-) uciekam stad!! Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 23 czerwca Ciacho tylko dla mnie ;) Uwielbiam z owocami, a najbardziej z jabłkami <3 Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń