Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z porzeczkami i bezą

Ciasto z porzeczkami i bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 1962

Dodano:

Odsłon: 182

Pyszne, lekko kwaskowate ciasto. Była to moja pierwsza próba z mąką amarantusową. Myślę, że się powiodła. Ciasto nie dość, że bardzo smaczne, to jeszcze bardzo zdrowe.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g mąki z ziaren amarantusa
  • 5 jajek wiejskich (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szk. cukru brązowego + 5 płaskich łyżek cukru pudru
  • 3/4 szkl. oleju kujawskiego
  • 300 g jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g czerwonych porzeczek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotować foremkę o wymiarach 24x24 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Przesiane obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem puderem.
    Żółtka, cukier i ekstrakt waniliowy dodać do mąki. Następnie powoli wlewać olej. Mieszać mikserem. Na koniec powoli dodawać jogurt i nadal mieszać. Ciasto powinno być dość gęste. Przełożyć je do blaszki.

  2. Umyte, wyszypułkowane i osuszone porzeczki wymieszać z mąką ziemniaczaną. Ale tylko połowę. Część wymieszana z mąką ziemniaczaną wyłożyć na ciasto. Pozostałę owoce wymieszać delikatnie z pianą. Również wyłożyć na ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 40-45 minut. Po 10-15 minutach pieczenia ciasto przykryć papierem do pieczenia. Uniknie się wtedy nadmiernego spieczenia wierzchu. Po upływie czasu przewidzianego na pieczenie sprawdzić patyczkiem, czy rzeczywiście się upiekło. Można zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego ostudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń