Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z przełożeniem twarogowym

Ciasto z przełożeniem twarogowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1809

Dodano:

Odsłon: 507

Smaczne, łatwe ciasto na popołudnie do kawy i dobrej książki.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1,5 szkl. mąki orkiszowej "Basia'
  • 0,5 szkl. mąki pszennej
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. brązowego cukru
  • 1 jogurt naturalny (temperatura pokojowa)
  • 0,5 szl. oleju kujawskiego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • Masa twarogowa:
  • 25 dag twarogu połtłustego
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 cukier waniliowy
  • Polewa:
  • 70 g masła
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1 łyżka kakao
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito do miski. Dodać cukier i cynamon. Wymieszać. Dodać jajka, jogurt i olej. Wszystko dokładnie utrzeć.

  2. Twaróg, cukier, cukier waniliowy, kakao dokładnie zblendować.
    Połowę ciasta przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wymiary foremki 25x25 cm. Na to masa twarogowa. Na wierzch resztę ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C 45-50. Sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

  3. Składniki polewy rozpuścić w garnuszku na gazie. Polać ciasto po wystudzeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 07 maja Zapomniałam napisać, aby do masy twarogowej dodać 1 łyżkę kakao. Przepraszam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 07 maja Chrum, chrum ;), jak tylko słyszę "twaróg", to od razu musi być sernikopodobne, a wtedy to już zostaje pusty talerz xD Super :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 07 maja Nie ma nic lepszego jak kawałek pysznego ciasta do kawki ;-))) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń