Do góry

Desery Przepis na:

ciasto z rabarbarem

ciasto z rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 409

Dodano:

Odsłon: 777

najprostsze i najpyszniejsze ciasto sezonowe :)

Składniki

  • 5 grubszych łodyg rabarbaru
  • 2/3 kostki margaryny do wypieków
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 6 jaj
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Łodygi rabarbaru obrać ze skórki, opłukać i osuszyć. Pokroić na kawałeczki (1-2cm), wymieszać w misce z cukrem (ok. ½ szklanki). Jeżeli na dnie miski zbierze się sok , trzeba go odlać aby dodawane do ciasta owce nie były zbyt mokre.

  2. Ucierane ciasto: margarynę utrzeć z cukrem (1 szklanka) i żółtkami. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać, dodać mleko, ponownie wymieszać mikserem.

    Ubić osobno białka na sztywna pianę, dodać do ciasta, wymieszać delikatnie łyżką.

    Ciasto wylać na uprzednio przygotowana blachę (posmarowaną margaryna i opruszoną mąką). Na wierzchu rozsypać rabarbar. Piec ok. 45 minut w 180 st. C


  3. Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń