Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 145

Dodano:

Odsłon: 22376

To ciasto robie szczególnie z myslą o mężu, ale ostatnio nawet syn sie skusił

Składniki

  • margaryna, 1 szt
  • cukier, 1 szkl
  • jajka, 6
  • mąka, 2,5 szkl
  • proszek do piecz, 2 łyżeczki
  • śmietana, 2 łyżki
  • rabarbar, kilka- kilkanaście łodyg
  • margaryna do kruszonki, pół kostki
  • mąka do kruszonki, około 1 szkl
  • cukier do kruszonki, 3/4 szkl
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać 1 całe jajko, a potem po kolei po jednym żółtku. Dobrze ubić. Teraz wsypać mąke i proszek. Na końcu wlać śmietanę. Wyłożyć na blachę.

  2. Obrany rabarbar posypać cukrem, a przed wyłożeniem na ciasto opruszyć mąką.

  3. Białka ubić na sztywno, dodać cukier do smaku. Wyłożyć na rabarbar.

  4. Kruszonka: wymieszać skladniki, dosypywać tyle mąki, ile jest potrzebne (zawsze wsypuję na oko). Wysypać na pianę. Całość piec 45 min w 160 st.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

iwona_mm 22 maja 2013 Beatko rozumiem że z reszty białek ubijamy pianę i kładziemy na rabarbar.Ciasto wygląda super i mam ochotę je upiec.Ale chciałabym żeby było jadalne :) :).Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń