Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z rukolą i kremem fiołkowo-jagodowym

Ciasto z rukolą i kremem fiołkowo-jagodowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 84

Dodano:

Odsłon: 1739

Leśny mech w innym wydaniu!

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy ciasto: Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy w małych ilościach cukier miksując. Następnie dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując.

    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Rukolę z olejem miksujemy na gładką masę.

    Do masy dodajemy przesianą mąkę wraz ze zblednowaną rukolą oraz posiekane orzechy. Mieszamy szpatułką do połączenia się składników.

    Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170% przez ok 40 minut.

  2. Przygotowujemy cukier fiołkowy: 3/4 szkl. Cukru rozcieramy z płatkami fiołków w moździerzu. Wykładamy na papier do pieczenia na kilka godzin aż cukier wyschnie.

  3. Przygotowujemy masę: 3 szklanki mleka gotujemy. W oddzielnej misce mieszamy żółtka, mąkę, cukier, budynie i szklankę mleka. Po wymieszaniu przelewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż zgęstnieje.

    Masło ucieramy na puch. Dodajemy do masła stopniowo wystudzoną masę oraz borówki lub jagody i mieszamy.


    Ostudzone ciasto kroimy na 2 blaty (1 grubszy, 1 cieńszy). 1 grubszy blat układamy na płaskiej powierzchni. Na niego dodajemy krem. Cieszy blat rozdrabniamy na tzw "piasek". Na krem posypujemy nasz rukolowy "piasek".



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń