Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z serem i musem truskawkowym

Ciasto z serem i musem truskawkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 504

Dodano:

Odsłon: 384

Ciasto z wkładką serową i musem owocowym wymaga dość dużo pracy i czasu lecz warto go przygotować. Polecam.

Składniki

  • Biszkopt z makiem:
  • 4 jajka
  • 10 dag mąki tortowej
  • 5 dag mielonego maku
  • 12 dag cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • szczypta soli
  • Ciasto kakaowe:
  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 4 łyżki wody
  • 25 dag mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • Masa serowa:
  • 60 dag sera twarogowego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/4 szkl oleju
  • 1/2 szkl mleka
  • 2/3 szkl cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • Masa budyniowa:
  • 2 żółtka
  • 2 szkl mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 20 dag masła lub margaryny
  • Sok z cytryny
  • Mus truskawkowy:
  • 80 dag truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 2 szkl wody
  • cukier do smaku
  • Pozostałe składniki:
  • czekolada gorzka
  • 1 łyżka śmietany
  • sok z cytryny lub spirytus
  • Poncz:
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt z makiem: Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier z wanilią. Następnie nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku. Pod koniec dodać aromat migdałowy.

  2. Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać, wymieszać z makiem, delikatnie mieszając połączyć z masą jajeczną. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 27/38 cm i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 10-12 minut.

  3. Ciasto kakaowe: Masło, wodę, cukier i kakao włożyć do garnka, gotować 2-3 minuty. Następnie odlać pół szklanki a resztę ostudzić. Do zimnej polewy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka, cukier z wanilią i sztywno ubitą pianę z białek, wymieszać.

  4. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy o takiej samej wielkości jak biszkopt z makiem. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 35-40 minut.

  5. Wkładka serowa: Żółtka oddzielić od białek. Białka z cukrem i cukrem z wanilią ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po 1 żółtku (tak jak na biszkopt). Przemielony ser zmiksować z mlekiem, budyniem i olejem. Pod koniec delikatnie wymieszać z ubitymi jajkami.

    Masę serową wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki takiej jak poprzednie ciasta, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30 minut.

  6. Mus truskawkowy: Truskawki z wodą gotować 2-3 minuty, zmiksować, dokładnie wymieszać z galaretką ( w razie potrzeby dosłodzić), odłożyć do stężenia.

  7. Masa budyniowa: W 1 szklance mleka wymieszać mąką, proszek budyniowy i żółtka.

    Drugą szklankę mleka zagotować, wlać mleko z mąką i ugotować budyń, ostudzić.

  8. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo zimny budyń. Doprawić do smaku sokiem z cytryny Polewa: Do odłożonej polewy dodać połamane 2/3 czekolady i śmietanę, podgrzać w kąpieli wodnej. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny lub spirytusem.

  9. Biszkopt makowy i ciasto kakaowe skropić przygotowanym ponczem z wody, soku z cytryny i cukru waniliowego.

    Przekładanie ciasta: Ciasto kakaowe posmarować połową masy, włożyć wkładkę serową, wyłożyć pozostałą masę, wyrównać.

  10. Wylać tężejący mus i przykryć biszkoptem makowym. Po wierzchu polać przygotowaną polewą i posypać startą na tarce pozostałą czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 15 lipca Pyszne ciasto, takie równiutkie warstwy.:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń