Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami

Autor: monialubi

Przepisów i artykułów: 219 Ocena: 1939

Dodano: 17.05.2016

Odsłon: 4093

Lekkie ciasto o kakaowym spodzie, z truskawkami i lekkim, mało słodkim, kremem serowym. Całość pokryta kruszonką z ciasta.

Składniki

  • Ciasto: 5 jajek, 300g cukru, 125ml oleju, 125ml wody, 3 łyżki kakao, 200g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Nadzienie: 500g truskawek, 100g cukru, 500g zmielonego twarogu, sok z cytryny, 6 listków żelatyny, 400g śmietany 30%
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo olej i wodę.
    W drugiej misce wymieszać kakao, mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodać do masy jajecznej delikatnie mieszając.

  2. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy (o wymiarach około 30x 40cm) posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia, jeśli forma ma zdejmowane brzegi.
    Piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić. Następnie wyciąć w cieście kilka kwadratów w równych odstępach i wyciągnąć z nich łyżeczką ciasto. Należy uważać, aby nie porobić w cieście dziur do dna. Z ciasta zrobić kruszonkę i odstawić na bok.
    Do otrzymanych otworów powkładać pokrojone w ćwiartki truskawki, tak aby otrzymać równą powierzchnię z ciastem.

  3. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
    Twaróg utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny.
    Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu.

  4. Śmietanę ubić i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać.
    Masę wyłożyć na całą powierzchnię ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godz.

  5. Ciasto posypać kruszonką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń