Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 148 Ocena: 1613

Dodano:

Odsłon: 2697

Pierwsze ciasto truskawkowe w tym roku. Lekki biszkopt, truskawkowa pianka, galaretka z truskawkami i bita śmietana. Całość oprószona cynamonem dla podkreślenia smaku. Pyszne, choć na pewno kaloryczne :)

Składniki

  • biszkopt:
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • Wartwa: pianka truskawkowa
  • 2 "Śnieżki" i 2 szklanki mleka
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1,5 szklanki wrzątku do rozpuszczenia galaretek
  • Warstwa: galaretka z truskawkami
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1,5 szklanki wrzątku
  • truskawki - ilość wg uznania
  • Warstwa: śmietanowa
  • 2 śmietany 36% - razem 0,5 litra
  • cukier puder - łyżeczka
  • truskawki do udekorowania
  • cynamon do oprószenia
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Upiec biszkopt- u mnie w blaszce 30 na 20 cm.
    Białka ubić na gęstą pianę, pod koniec dodawać po łyżce cukru, następnie po 1 żółtku. Jak powstanie gęsta masa jajeczna dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką. Piec około 30 minut w 160-170 st. Wystudzić, przeciąć na 2 części.

    Pianka truskawkowa:
    Galaretkę rozpuścić we wrzątku, ostudzić, ale pilnować aby była płynna.
    2 szklanki mleka wlać do wysokiego naczynia, wsypać Śnieżki, ubijać około 4 minut na najwyższych obrotach. Następnie delikatnie wlać tężejącą galaretkę truskawkową. Na pierwszym biszkopcie rozprowadzić 3/4 powstałej masy, przykryć drugim biszkoptem, następnie rozprowadzić pozostałą 1/4 część masy. Schłodzić w lodówce.

  2. Warstwa: galaretka z truskawkami:
    Galaretkę rozpuścić we wrzątku, ostudzić.
    Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na mniejsze cząsteczki, ułożyć na piance truskawkowej, zalać tężejącą galaretką.Schłodzić w lodówce.

  3. Warstwa śmietanowa:
    Schłodzoną śmietanę ubić, dosłodzić do smaku cukrem pudrem, rozłożyć równomiernie na galaretce. Schłodzić w lodówce. Oprószyć cynamonem i udekorować świeżymi truskawkami.

  4. Ciasto można przygotować w formie tortu, jest wysokie, sprawdzi się doskonale.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń