Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z truskawkami i galaretką / owocowy torcik

Ciasto z truskawkami i galaretką / owocowy torcik

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1270

Dodano:

Odsłon: 9164

W truskawkowym sezonie nie może zabraknąć przepisu na proste, a zarazem smaczne ciasto biszkoptowe z masą, truskawkami i galaretką. Taki owocowy torcik to idealna słodka propozycja na letnie przyjęcia.

Składniki

  • Biszkopt: tortownica około 21-23 cm
  • 4 jaja
  • 140 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • Duża blacha prostokątna: 6 jaj
  • 210 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • Masa: porcja odpowiednia do tortownicy( dla biszkoptu prostokątnego zwiększ porcję o połowę)
  • 250g serka mascarpone
  • 250ml śmietanki 30 %
  • 1 całe duże jajko
  • 1 żółtko
  • 55 g brązowego cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier wanilinowy
  • Dodatkowo: truskawki
  • galaretka truskawkowa rozrobiona w 400 ml wrzącej wody.
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W rondlu doprowadzamy śmietankę z cukrem wanilinowym do wrzenia. W średniej misce łączymy całe jajko plus żółtko, brązowy cukier i mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Następnie cienkim strumieniem dolewamy ciepłą śmietankę do masy jajecznej cały czas mieszając. Płyn z powrotem umieszczamy do rondla. Gotujemy na średnim ogniu nieustannie mieszając, bardzo zgęstnieje i zrobi się budyń. Gotowy budyń pozostawiamy do przestygnięcia.
    Szykujemy galaretkę inaczej niż sugerują na opakowaniu, a dokładniej zalewamy mniejszą ilością wody bo 400 ml.
    Za pomocą blendera łączymy budyń z serkiem mascarpone. Tak przygotowany krem wykładamy na biszkopt. Dekorujemy truskawkami i wylewamy po łyżce tężejącą galaretkę. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń