Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z wafelkami prince polo

Ciasto z wafelkami prince polo

Autor:

Przepisów i artykułów: 450 Ocena: 3816

Dodano:

Odsłon: 16

Sprawdzony przepis na "Ciasto z wafelkami prince polo"

Składniki

  • Biszkopt: 5 jajek
  • pół szklanki cukru
  • 1
  • 5 szklanki mąki. 4 białka
  • pół szklanki cukru
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 3 duże wafelki prince polo
  • 10 dag orzechów włoskich
  • szczypta proszku do pieczenia. Krem: 1 i pół opakowania budyniu śmietankowego
  • pół litra mleka
  • kostka masła
  • pół szklanki cukru. Ponadto: słoik dżemu truskawkowego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Upiecz biszkopt. Białka ubij na sztywno. Ubijając, syp porcjami cukier i dodawaj żółtka. Na koniec wsyp mąkę i ostrożnie wymieszaj ciasto. Piecz ok. 20 min w temp. 180°C. Ostudź.

  2. Upiecz ciasto z prince polo. Wafelki zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach (część odłóż do dekoracji torciku). Zmiel orzechy, część odłóż także do dekoracji.

  3. Białka ubij na sztywno z cukrem. Wsyp wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, starte wafelki, orzechy i wymieszaj. Wlej ciasto do formy, takiej samej wielkości jak biszkopt. Piecz około 15 minut w temp. 200°C. Ciasto musi być lekko rumiane.

  4. Krem: na mleku ugotuj budyń. Odstaw, aby ostygł. Masło zmiksuj z cukrem na puszysty krem. Miksując, dodawaj porcjami ostudzony budyń. Biszkopt przekrój na dwa krążki. Dolny posmaruj dżemem truskawkowym. Na wierzchu rozłóż krem budyniowy.

  5. Nałóż ciasto z prince polo. Posmaruj dżemem, potem kremem. Na wierzch połóż drugi krążek biszkoptu. Posmaruj go resztą pozostałej masy. Wierzch ciasta posyp zmielonymi orzechami oraz startymi wafelkami prince polo.

  6. Przepis przysłała Arleta Pisz z Roztropic

    Źródło: Bella Relaks

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń