Do góry

Desery Przepis na:

ciasto z winogronem

ciasto z winogronem

Autor: wioleta333

Przepisów i artykułów: 151 Ocena: 3641

Dodano: 08.04.2010

Odsłon: 21305

pyszny

Składniki

  • Biszkopt:, 4 jajka, 4 łyżki cukru, 4 łyżki mąki, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • puszka brzoskwiń
  • żelatyna 10 dag
  • Puszka Ananasów
  • kilogram różowych winogron
  • galaretka zielona 2x
  • maślanka brzoskwiniowa 1 litr
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt: białka ubić na sztywno , dodać cukier i ubijać , dodać żółtka - ubijać, na koniec dodać mąkę i proszek . wlać ciasto na dużą blachę i upiec.

  2. żelatynę namoczyć w szklance wody, jak napęcznieje rozpuścić , jeszcze ciepłą podzielić na trzy częsci, .

  3. brzoskwinie zmiksować wraz z syropem , dodać jedną część żelatyny wymieszać i tężejące wylac na biszkopt, maślanke wymieszać z drugą częściom żelatyny i wylać na zastygnięte brzoskwinie , na to ułożuć rozkrojone na połówki winogrona bez pestek, następnie zmiksować ananasy wraz z syropem i dodać trzecią część żelatyny , tężejącymi zmiksowanymi ananasami zalać winogrona. gdy to zastygnie zalać galaretką tężejącą , która będzie rozpuszczona w 3 szklankach wody.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lippy-25 19 kwietnia 2012 karolina30, ale z tego co ja widzę to wioleta333 napisała 10dag a nie 10g żelatyny. Czyli 100g.

Ale co prawda to prawda, że przepisy wiolety są często lakonicznie napisane i zrozumiałe tylko dla bardzo doświadczonych osób, niestety, bo przecież nie każdy musi być orłem w kuchni...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolina30 29 sierpnia 2011 Witaj,
widząc Twoje ciasto byłam zachwycona - do czasu gdy zaczęłam je robić. A dlaczego już tłumaczę:
po 1-sze: nie podałaś wielkości puszek- pierwszy problem, ponieważ żelatyna sobie z ilością zmiksowanego syropu z owocem nie poradziła a już na pewno nie 10g jak podałaś
po 2-gie: cytuję: " galaretka... rozpuszczona w 3 szklankach wody ( szklanki są różne ????????????) a galaretke rozpuścić hmmmm a nie zagotować wodę i dopiero ją rozpuścić ...
Ps. ale w zimnej czy ciepłej wodzie rozpuścić :) - sorry za tą ironię.

Tak więc: gdybym chciała je robić według tego przepisu to by mi na 100 nie wyszło.

Precyzuj proszę swoje przepisy i podawaj dokładne dane oraz ilości.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioleta333 05 maja 2010 w smaku jest mało słodkie można miksowane owoce dosłodzić , ja zawsze dodaję żelatynę w czerwonym opakowaniu bo ona jest mniej zapachowa....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kulka05 04 maja 2010 zrobiłam ten śliczny placuszek - ale w smaku jest mało słodki i czuć żelatyna? czy tak ma być????

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zawiela 24 kwietnia 2010 Znalazłam rewelacyjny przepis na ciasto ( prezent dla siostry).Już mi smakuje:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioleta333 15 kwietnia 2010 gruszeczko do garnka wsypać żelatynę zalać szklanką wody jak napęcznieje rozpuścić na ogniu , podzielić zawartość na 3 części 1dać do brzoskwiń , 2 dać do maślanki 3 do ananasów ....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gruszeczka 13 kwietnia 2010 Nie rozumiem punktu 2. W czym rozpuścić? Najpierw namoczyć w szklance wody, a potem w jakiej ilości rozpuścić?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń