Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ze śliwką kalifornijską.

Ciasto ze śliwką kalifornijską.

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 1808

Dodano:

Odsłon: 3841

Śliwka kalifornijska kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Postanowiłam, że upiekę taki placek. Smak jest mocno czekoladowy, a placek sam w sobie puszysty i wilgotny.

Składniki

  • CIASTO:
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • KREM:
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego ( bez cukru )
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g margaryny Kasia
  • 1 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • DODATKOWO:
  • 100 g margaryny Kasia
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 400 g śliwki kalifornijskiej bez pestek
  • 1/2-1 szkl. alkoholu
  • 3/4 szkl. wody
  • 2 łyżki cukru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Śliwki przygotować dzień wcześniej. Zagotować wodę z cukrem, do tego dodać śliwki i gotować na małym ogniu 5-7 min. Owoce muszą być miękkie, ale nie rozgotowane. Śliwki odcedzić i wystudzić, zalać alkoholem i szczelnie zamknąć w pojemniku. Zostawić na 12 godz. ( co kilka godzin przemieszać, aby alkohol równo się wchłonął )

  2. CIASTO: Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier, ubijać aż białka będą lśniące. Ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Następnie przesiane mąki i proszek do pieczenia - ubijać na małych obrotach do połączenia składników . Ciasto wylać na formę ( 25x35 ) wyłożoną papierem do pieczenia i piec ( termoobieg )w 180 st. przez ok 25-30 min. do tzw. suchego patyczka.

  3. KREM:W 1/2 szkl mleka rozpuścić budyń i mąkę . Drugą połowę mleka zagotować i wlać rozpuszczoną mąkę z budyniem. Na końcu dodać cukier i ugotować budyń, ostudzić.

  4. Margarynę utrzeć i dodawać stopniowo zimny budyń. Utrzeć na gładką puszystą masę.

  5. Czekoladę połamać dodać margarynę i rozpuścić w kąpieli wodnej ( na garnek z gotującą się wodą nałożyć miskę ze składnikami ).

  6. Na ciasto wyłożyć krem i układać wcześniej przygotowane śliwki. Całość zalać lekko przestudzoną czekoladą. Placek jest wykwintny i wygląda efektownie. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Ja wkładam do szczelnie zamkniętego pojemnika na ciasto, wtedy ciasto nie wysycha. Życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 11 grudnia 2017 Pyszne ciacho właśnie szukałam jakiegoś przepisu na pijane śliwki,bo gdzieś się mój zapodział...Dawniej robiłam i śliwek nie gotowałam,tylko takie zalewałam alkoholem ,zmiękły:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń