Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 423

Dodano:

Odsłon: 13121

Śliwki w tym roku obrodziły jak nigdy wcześniej. Postanowiłam poszukać ciekawego przepisu i znalazłam u Wiesi :-). Trochę zmodyfikowałam składniki i wyszło pyszne ciasto ze śliwkami. Rodzina orzekła, że jest to najlepsze ciasto ze śliwkami jakie kiedykolwiek robiłam. Polecam serdecznie

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej+ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru + 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 250 g miękkiej margaryny do pieczenia + 1 łyżka smalcu
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • ½ szkl. wiórek kokosowych
  • Beza: 5 białek + szklanka cukru + 1 kisiel poziomkowy
  • oraz 1,5 kg śliwek
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, podzielić na 2 części (1/3 i 2/3), mniejszą część włożyć do zamrażalnika na 30 minut, większą wylepić dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spód podpiec 15 min. w 180 stopniach

  2. Białka ubić na sztywno, na koniec dodać cukier oraz cukier waniliowy i kisiel poziomkowy.

  3. Na podpieczone ciasto ułożyć śliwki ( im więcej tym lepiej ), wyłożyć sztywną pianę i zetrzeć na tarce pozostałe ciasto z zamrażarki.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 40-50 minut w temp. 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń