Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 6448

Dodano:

Odsłon: 2265

Pyszne ciasto biszkoptowe z zatopionymi śliwkami i chrupiącą kruszonką.

Składniki

  • CIASTO BISZKOPTOWE:
  • -6 jajek -3/4 szklanki cukru -2 budynie czekoladowe
  • -3/4 szklanki mąki -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -1/2 szklanki oleju
  • OWOCE-połówki śliwek
  • POSYPKA:
  • -2 szklanki mąki krupczatki -200 g. masła
  • -1 szklanka brązowego cukru (można białego)
  • -1 cukier waniliowy -50 g. kokosu
  • LUKIER CYTRYNOWY:
  • -150 g. cukru pudru-1 łyżka soku z cytryny-gorąca woda
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto biszkoptowe-
    Białka ubić z cukrem, potem dodawać po żółtku i ubić.Przesiewać mąkę z budyniami i proszkiem. Wymieszać już łopatką. Na koniec wmieszać olej. Wylać do blaszki z papierem do pieczenia 22x36.

  2. Porozrzucać połówki śliwek,brzuszkiem w dół.Jak są kwaśne, to można dodać po szczypcie cukru, na śliwkę.(tutaj były mrożone)

  3. posypka-
    Zmiksować wszystkie składniki na kruszonkę. Można rękoma rozkruszyć.Kruszonkę rozsypać na śliwkach.

  4. Piec ok. 50-60 min. w 175*C.

  5. lukier-Rozetrzeć puder z sokiem i odrobiną gorącej wody, na lejącą papkę.Polać zimne ciasto.
    Można tylko oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń