Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ze śliwkami po bezą

Ciasto ze śliwkami po bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 415 Ocena: 4151

Dodano:

Odsłon: 555

Ciasto, w którym idealnie przełamuje się lekko kwaskowaty smak śliwek ze słodką bezą :)

Składniki

  • Ciasto :
  • masło 100 g
  • mąka pszenna 200 g
  • żółtko 1 szt
  • cukier puder 70 g
  • śmietana 12% 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • śliwki 500 g
  • Polewa :
  • śmietana 12% 280 g Lubię
  • cukier drobny 1 łyżka
  • żółtka 2 szt
  • mleko 1/4 szklanki
  • Beza :
  • białka 2 szt
  • cukier drobny 70 g
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zarobić ciasto i schować do lodówki na ok. 60 min. Następnie piec w temp. 180 stopni przez ok. 15 min.
    Śmietanę, mleko, cukier i żółtko połączyć. Na podpieczony spód poukładać połówki śliwek i zalać śmietanową polewą. Piec przez ok. 40 min.

  2. Z białek i cukru przygotować bezę (dokładnie składniki z miksować) i przełożyć na śliwki. Piec jeszcze przez ok. 15 min. Całość piec jeszcze przez ok. 15 min.

  3. Następnie ciasto wystudzić i pokroić na kawałki.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń