Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ze słonecznikiem

Ciasto ze słonecznikiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 210

Dodano:

Odsłon: 3537

Ciasto ze słonecznikiem to jedno z ulubionych. Dodatek karmelizowanego słonecznika i likieru adwokat do masy budyniowej to rewelacja.

Składniki

  • Ciasto kakaowe
  • jajka 8 szt
  • mąka tortowa 7 łyżek
  • kakao 3 łyżki
  • cukier 8 łyżek
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • sól szczypta
  • Biszkopt zielony
  • jajka 4 szt
  • cukier 4 łyżki
  • mąka tortowa 4 łyżki
  • młody jęczmień sproszkowany 1 łyżka
  • herbata zielona w proszku 1 łyżeczka
  • szpinak mrożony 2 kulki
  • olej 2 łyżki
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • sól szczypta
  • Słonecznik karmelizowany
  • masło 10 dag
  • cukier 2 łyżki
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • mleko 4 łyżki
  • słonecznik łuskany 30 dag
  • Masa budyniowa
  • mleko 3 szkl
  • cukier puder 1 szkl
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • żółtka 3 szt
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana 5 łyżek
  • likier adwokat 200 ml
  • masło 10 dag
  • margaryna 15 dag
  • Polewa
  • masło 5 dag
  • kakao 2 łyżki
  • cukier puder 10 dag
  • mleko 3 łyżki
  • spirytus 1-2 łyżki
  • Poncz
  • woda przegotowana 200 ml
  • cukier 1 łyżka
  • sok z cytryny 1 łyżka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt kakaowy:
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier z wanilią. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku.

    Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą jajeczną delikatnie mieszając. Ciasto wylać na 2 wyłożone papierem do pieczenia blaszki o wymiarze 25/35 cm.

    Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-17 minut.

  2. Biszkopt zielony:
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, młodym jęczmieniem i herbatą matcha.
    Żółtka oddzielić od białek. Do białek wsypać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodając po łyżce cukru i cukier z wanilią. Następnie ubijając dodawać po 1 żółtku.

    Pod koniec przesiać mąkę, dodać zmiksowany szpinak, wlać olej i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o takiej samej wielkości jak biszkopty kakaowe.

    Piec w temp 180 stopni około 15-18 minut.

  3. Słonecznik karmelizowany:
    Masło, mleko, cukier i cukier z wanilią zagotować. Wsypać ziarna słonecznika, dokładnie wymieszać.

    Tak przygotowany słonecznik równomiernie wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na złoty kolor (około 10 minut), ostudzić.

  4. Do 1 szklanki zimnego mleka dodać żółtka, obie mąki i cukier z wanilią, dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować, połączyć z mlekiem z żółtkami, ugotować budyń, szczelnie przykryć, ostudzić.

    Masło i margarynę utrzeć z cukrem pudrem dodając stopniowo zimny budyń. Pod koniec partiami dodawać adwokat.

  5. Do utartej masy wsypać ziarna słonecznika ( odłożyć 2-3 łyżki) wymieszać.
    Wszystkie biszkopty skroić wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem, przełożyć masą.

  6. Wszystkie składniki na polewę oprócz spirytusu włożyć do garnka, podgrzać i ucierać, aby nie było grudek( nie gotować).

    Doprawić do smaku spirytusem lub sokiem z cytryny, oblać ciasto, posypać karmelizowanym słonecznikiem, schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 12 września Cudne. Zabieram choć to nie dla słodziaków, ale co tam - warto spróbować ! :):)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń