Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto zebra

Ciasto zebra

Autor: Sygitta

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 129

Dodano: 27.11.2011

Odsłon: 51573

bardzo łatwe w przygotowaniu i ładne ciasto o nietuzinkowym wyglądzie:) ZEBRA

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kasie włóż do rondelka i rozupuść.

  2. Mąke przesiej z proszkiem do pieczenia

  3. Jajka utrzyj z cukrem na puch

  4. Do utartych jajek z cukrem na puch dodawaj na przemian: mąke z proszkiem do pieczenia,oranżade i rozpuszczoną kasie.Miksuj.

  5. Mase podziel na 2 rowne częsci, Do jednej dodaj 2łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mąki,wymieszaj.Tortownicę(moja miala 24cm) posmaruj Kasią i posyp mąką.Masę wylewaj na przemian, raz białą,.raz brązową,..

  6. Piecz 60minut w 160stopniach.

  7. SMACZNEGO:)!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Sygitta 06 stycznia 2012 ja rozlewam łyżką., po 2 łyżki najpierw białego(na środek tortownicy), pozniej na to 2łyżki ciemnego ciasta, i tak w kólko...i taki efekt jak na zdjeciu:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasia3133 06 stycznia 2012 ciasto wyglada pięknie:) Tez próbowalam takie zrobic jednak przy wylewaniu ciasta kolory sie mieszaly bardzo szyko ciasto zaczelo rozplywac sie po tortownicy.jak najlepiej rozlewac ciasto zeby bylo tak efektowne jak Twoje???

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasia3133 06 stycznia 2012 Ciasto wygląda bombowo:) też takie staralam sie zrobic jednak przy wylewaniu skladnikow szybko zaczelo sie rozlewac po tortownicy i w efekcie kolory ciasta zaczely sie mieszac. nie wiem jak ty to zrobilas ale efekt rewelacja.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sygitta 30 listopada 2011 tak Annauar :) Masę wylewam na przemian małymi porcjami, zaczynając od środka tortownicy(łyżką), aż do wyczerpania składników

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 29 listopada 2011 Twoja "zebra" jest idealna. W tym cieście liczy się efekt wizualny i Tobie wyszedł na 6+ :) Jak osiągnąć taki efekt ? Wylewasz masę cierpliwie łyżka po łyżce od środka ?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

szynszylka 28 listopada 2011 mam dokładnie taki sam przepis - zawsze wychodzi :) PYCHA

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 27 listopada 2011 Pamiętam jaka byłam dumna ze swojej pierwszej zebry :) Ja dałam Sprite zamiast orenżady, ale to pewnie nie robi dużej różnicy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dayzi 27 listopada 2011 Również bardzo lubię zebrę, ale zamiast oranżady i cukru waniliowego daję napój pomarańczowy i aromat pomarańczowy, ale to wedle upodobań. Fajna Ci ta zebra wyszła:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń