Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto zebra z morelami"
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 43
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 138
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 147
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 379
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 43
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 138
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 147
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 379
Składniki
Do 3 szklanek mąki dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Białka ubij na sztywno, pod koniec dosypując cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku. Na koniec naprzemiennie dodawaj wodę, olej oraz mąkę, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao a do drugiej 2 łyżki mąki.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na środek formy nakładaj na przemian po 2-3 łyżki ciemnego, następnie jasnego ciasta aż do wyczerpania składników. Piecz 60 min w temperaturze 180°C. Przekrój wzdłuż na pół.
Z moreli usuń skórki oraz pestki. Pokrój w ćwiartki. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder oraz żelatynę.
Pierwszy kawałek ciasta posmaruj śmietaną i wciśnij kawałki moreli. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Wierzch posmaruj dżemem i posyp posiekanymi pistacjami.
80 minut. Porcja: 550 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie