Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ziemniaczane ze śliwkami.

Ciasto ziemniaczane ze śliwkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 63

Dodano:

Odsłon: 146

Ziemniaki nadają ciastu miękką ,wilgotną konsystencję.

Składniki

  • 160gr.obranych ziemniaków,125gr.miękkiego masła lub margaryny,
  • 2 jajka,160gr.mąki pszennej,łyżeczka proszku do pieczenia,120gr.cukru,
  • łyżka ekstraktu migdałowego,250gr.śliwek węgierek[waga bez pestek].
  • Na kruszonkę:50gr.płatków owsianych,50gr.mąki pszennej,50gr.miękkiego
  • masła,40gr.cukru pudru.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować,gorące rozgnieść widelcem.Masło utrzeć z cukrem na kremową masę,dodać ziemniaki i jajka,całość ubić.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia,wsypać do masy.Wlać ekstrakt migdałowy,składniki połączyć.Składniki kruszonki wymieszać,wyrabiać ręcznie do uzyskania okruszków.

  2. Okrągłą formę o średnicy 24cm.wysmarować tluszczem,posypać bułką tartą.Ciasto rozsmarować na spodzie formy,rozłożyć śliwki przecięciem do góry,wierzch posypać kruszonką.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 35-40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń