Do góry

Dania główne Przepis na:

Ciecierzyca po bretońsku

Przepis dnia 2016-08-29
Ciecierzyca po bretońsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2044 Ocena: 45885

Dodano:

Odsłon: 5063

Nasza lekka, zmodyfikowana wersja popularnej fasolki po bretońsku. Równie smaczna, łatwa w przygotowaniu.

Składniki

  • 2 puszki ciecierzycy
  • 3 pętka kiełbasy śląskiej
  • 200 g parzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oleju
  • ostra papryka w proszku
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kiełbasę kroimy w półplasterki, boczek w większą kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy na rumiano, dodajemy posiekaną cebulę. Dusimy pod przykryciem 5 min, od czasu do czasu mieszając.

    Następnie dodajemy passatę, dokładnie mieszamy, dusimy pod przykryciem 15 min.

    Ciecierzycę osączamy z zalewy, dodajemy do całości, dusimy na małym ogniu 15-20 min (w zależności od żądanej konsystencji).

    Danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

    Podajemy z pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sereberko80 18 lutego 2018 ekspresowa do przygotowania, lekka, GENIALNA cieciorka, smakuje jeszcze lepiej niż tradycyjna fasolka :-D :-* Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ciacho50 29 sierpnia 2016 Kto powiedział, że musi być fasolka ? :) Doskonały pomysł. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 29 sierpnia 2016 akurat mam kilka puszek ciecierzycy, wiec chętnie wypróbuję :) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bellapi 25 sierpnia 2016 A właśnie dzisiaj zabieram się za fasolkę po bretońsku Odpowiedzi: 2 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kardamonovy 25 sierpnia 2016 U mnie w domu nie przejdzie :). Ale zrobię ją, jak będę sama przez parę dni. <3 Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 25 sierpnia 2016 super pomysł na fasolkę po bretońsku "inaczej" :-) na pewno wykorzystam :-) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń