Do góry

Dania główne Przepis na:

Ciecierzyca po bretońsku

Ciecierzyca po bretońsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 130 Ocena: 1648

Dodano:

Odsłon: 994

Ciecierzyca po bretońsku-danie takie jak fasolka po bretońsku tylko zamiast fasoli jest cieciorka.

Składniki

  • kubek ciecierzycy suchej ok.330ml
  • kiełbasa
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • duża marchewka
  • koncentrat pomidorowy
  • olej
  • pieprz,majeranek,słodka papryka
  • listek laurowy
  • 3 szt.ziela angielskiego
  • łyżka mąki
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę wsypujemy do miski,zalewamy wodą tak ok.5cm nad cieciorką i zostawiamy na całą noc.Po tym czasie napęczniałą ciecierzycę płukamy,wsypujemy do garnka ,zalewamy wodą i gotujemy ok.1 godziny.
    Ciecierzyca po ugotowaniu z zewnatrz jest twardawa ale w środku mięciutka.

    Następnie w osobnym garnku podsmażamy cebulę,dodajemy pokrojoną kiełbasę,dodajemy także przepuszczony przez praskę czosnek oraz marchewkę pokrojoną w cieniutkie plastry.Wlewamy trochę wody i dusimy.Gdy ciecierzyca się ugotuje dodajemy ją do kiełbaski wsypujemy przyprawy,ziele angielskie,listek laurowy i zagotowujemy.Gotujemy jeszcze przez ok.10-15 min.Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy.

    W pół szklanki wody rozpuszczamy czubatą łyżkę mąki,wlewamy do naszej potrawy,mieszamy czekamy aż się zagotuje,doprawiamy jeszcze do smaku i wyłączamy.
    Nasze danie gotowe
    SMACZNEGO!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń