Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciecierzyca z makaronem"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 180
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 180
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Lubimy lekko orzechowy smak ciecierzycy, dlatego danie to często gości na naszym stole.
Ciecierzycę opłucz, wsyp do garnka, zalej dużą ilością wody i pozostaw na noc, aby namiękła. Rano ugotuj ją w tej samej wodzie na miękko (około godziny).
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente, czyli na pół twardo. Pieczarki oczyść, opłucz, pokrój w grubsze plasterki.
W garnku o grubym dnie lub na dużej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i wrzuć pieczarki. Smaż, aż odparuje nadmiar płynu, a pieczarki będą rumiane. Pokrój w plasterki kabanosy, dodaj do pieczarek, podsmaż. Wrzuć ciecierzycę i, mieszając , smaż razem kilka minut.
Dodaj makaron oraz pokrojoną natkę. Wymieszaj i smaż aż będzie gorący. Przypraw danie do smaku, rozłóż na talerze. Posyp startym żółtym serem.
Makaron razowy możesz zastąpić makaronem pszennym, a kabanosy – kawałkiem zwykłej kiełbasy. Ważny jest dodatek ciecierzycy.
Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z FaściszowejŹródło: Bella Relaks