Do góry

Dania główne Przepis na:

Cieciorka w sosie słodko-kwaśnym

Cieciorka w sosie słodko-kwaśnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 26

Dodano:

Odsłon: 3236

Klasyką kuchni chińskiej jest kurczak, wieprzowina bądź owoce morza w sosie słodko-kwaśnym. U mnie wersja wegańska tego przepisu w którym mięso zastąpiła bogata w białko ciecierzyca.

Składniki

  • 1 puszka cieciorki w zalewie
  • pół żołtej papryki
  • pół czerwonej papryki
  • 1 marchewka
  • 1/2 świeżego ananasa lub 1 puszka w zalewie
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • szczypta zmielonego kolorowego lub białego pieprzu
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 3 łyżki ketchupu
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. * Paprykę pokroić w gruba kostkę, marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki. Jeśli używamy świeżego ananasa, obkroić go ze skóry, pokroić na kawałki -pamiętać o wycięciu głąba ze środka. Odłożyć potrzebną ilość ananasa i pokroić go na kostkę wielkości kostek papryki. Jeśli używamy ananasa z puszki, odsączyć go z zalewy, pokroić.
    * Cieciorkę odsączyć z zalewy na sitku.
    * Imbir i czosnek zetrzeć na małej tarce. Sok z cytryny wymieszać z cukrem i 3 łyżkami wody, odstawić
    *Na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozprowadzić olej. Wrzucić cieciorkę, starty imbir i biały pieprz. Przesmażyć około 1 min.
    *Dodać paprykę i marchewkę i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 2 minuty. Dodać ananasa, wymieszać i smażyć przez 2 minuty.
    *Zwiększyć ogień i wlać sok z cytryny z wodą i cukrem, wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze przez około 2 minuty. Dodać ketchup, wymieszać i gotować jeszcze przez 1 minutę

    Propozycja podania:
    biały ryż basmatti
    komosa ryżowa
    szczypiorek



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 stycznia Chińszczyzna w wersji z kurczakiem, czy takiej wegańskiej z tym sosem jest pyszna. Słodko-kwaśny, to jeden z moich ulubionych i w różnych daniach się pojawia :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń