Do góry

Dodatki Przepis na:

Cieciorka ze szpinakiem

Cieciorka ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4208

Dodano:

Odsłon: 2253

Cieciorka, zwana również ciecierzycą lub włoskim grochem, zagościła w moim domu od niedawna. Ale zagościła na stałe. Jest bardzo smaczna, bardzo zdrowa i niezbyt kaloryczna. Dzisiaj, jako dodatek do obiadu, cieciorka podsmażona ze szpinakiem. Świetnie smakuje z kurczakiem po myśliwsku. Danie to może jednak również występować samodzielnie.

Składniki

  • 20 dag cieciorki
  • opakowanie (25 dag) świeżego szpinaku
  • dwa ząbki czosnku
  • dwie - trzy łyżki oliwy
  • ćwierć szklanki białego wina
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
  • Dodatkowo, jeżeli podajesz jako sałatkę:
  • dwie - trzy łyżki sera ricotta lub ziołowego twarogu
  • dwie - trzy łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżeczka ulubionych ziół
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Dobrze opłukaną cieciorkę namocz na minimum 12 godzin.
    Ugotuj w wodzie, w której się moczyła przez ok. 45 - 50 minut. Powinna być chrupiąca, ale nie twarda.
    Szpinak zblanszuj we wrzątku i dobrze odciśnij.
    Wrzuć na rozgrzaną oliwę i podsmaż, aż odparuje.
    Wlej wino i dodaj drobno posiekany czosnek.
    Podsmaż chwilę i dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

  2. Dołóż do szpinaku ugotowaną i odcedzoną cieciorkę.
    Podsmaż chwilę, dokładnie mieszając.
    Dopraw jeszcze raz do smaku.

  3. Podawaj jako dodatek do obiadu, np. do kurczaka po myśliwsku.


    Można również do podsmażonej cieciorki ze szpinakiem dodać wymieszaną z serkiem i ziołami śmietanę.
    Wymieszaj dokładnie, dopraw i podawaj jako sałatkę na ciepło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń