Do góry

Dania główne Przepis na:

Cielęcina z brukselką

Cielęcina z brukselką

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 453

Dodano:

Odsłon: 3013

Cielęcina dość rzadko gości w naszym codziennym menu, jest trudno dostępna i nie czarujmy się, dość droga. Szkoda, bo jest wartościowa i doskonale nadaje się też dla dzieci. Delikatna potrawka z dodatkiem warzyw i brukselki, w jasnym sosie koperkowym to propozycja na smaczny duszony obiad, doskonale komponuje się z gotowanym na sypko ryżem czy kaszą. Jest pyszna!

Składniki

  • 80 dag cielęciny bez kości
  • 20 dag brukselki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 łyżki mrożonego groszku
  • 10 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 2 cebule
  • Mały kawałek pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 800 ml domowego bulionu mięsnego
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • Sól morska do smaku
  • Świeżo mielony biały pieprz do smaku
  • Gałka muszkatołowa mielona do smaku
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 3 łyżki oliwy z chili
3-4 os. 30 min łatwe drogie

Przygotowanie

  1. 1. Cielęcinę w kawałku umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć startą skórką z cytryny, gałką, solą oraz pieprzu, włożyć na godzinę do lodówki.

    Po tym czasie pokroić na kawałki,włożyć do garnka, podlać olejem z chili, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę oraz por, podsmażyć kilka minut, aż mięso zbieleje, mieszać od czasu do czasu, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, fasolę oraz pietruszkę i brukselki, wsypać mrożony groszek, całość podlać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 25 minut.

  2. 2. W trakcie duszenia doprawić do smaku solą oraz pieprzem, pod koniec gotowania wlać zawiesinę z mąki pszennej rozrobioną z niewielką ilością wody, oraz wsypać posiekany koperek, gotować całość jeszcze 5 minut, aż sos zgęstnieje.

    Podawać z gotowaną kaszą jęczmienną, gryczaną lub na sypko z ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń