Do góry

Dania główne Przepis na:

Cielęcina z kurkami

Cielęcina z kurkami

Autor: madzikcho

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 490

Dodano: 26.09.2010

Odsłon: 17795

Wykorzystując sezon "grzybobrań" ;)

Składniki

  • kotlety cielęce, 4 szt.
  • kurki, 40 dag
  • Boczek wędzony, 2 grubsze plastry
  • cebula, 1 duża
  • kostka rosołowa, 1 szt.
  • sól, pieprz, do smaku
  • oliwa z oliwek, do smażenia
  • (ewentualnie śmietana do zup i sosów, do zabielenia)
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Umyte i osuszone kotlety przyprawiamy solą i pieprzem.

  2. Oliwę wlewamy na mocno rozgrzaną patelnię i mocno obsmażamy kotlety.

  3. Rozrobioną z wodą kostkę rosołową wlewamy do kotletów. Dusimy aż mięso będzie miękkie ok. 40 min.

  4. W międzyczasie myjemy i osuszamy kurki (jak są duże można je delikatnie pokroić).

  5. Kroimy boczek i cebulę w kostkę.

  6. Podsmażamy boczek, po chwili dodajemy cebulę i kurki, chwilkę razem smażymy.

  7. Następnie dodajemy wszystko do kotletów, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze chwilkę.

  8. Sos który powstanie można zabielić lekko śmietaną.

  9. Można podawać z ziemniakami lub kasza gryczaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń