Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne ciasto na podwieczorek.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 62
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 129
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 52
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 62
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 129
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 52
Składniki
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Dodać cukier puder, żółtka i pokrojone masło. Szybko zagnieść, przy pomocy siekaczki lub noża, kruche ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i dać do zamrażarki. Po pół godzinie wyjąć i rozwałkować na kształt koła o boku mniej więcej 25-26 cm. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nawinąć na wałek i przenieść do formy. Wyrównać brzegi nieco je podnosząc. Podpiec przez 15 minut w 180 st. C w nagrzanym piekarniku. Wystudzić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do sztywnych białek wsypywać powoli cukier i cukier waniliowy. Ubijać aż oba cukry się rozpuszczą. Dodać budyń i nadal ubijać na małych obrotach. Pod koniec miksowania powoli wlać olej. Piankę wyłożyć na podpieczony spód. Ułożyć na niej czarne porzeczki. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C około 40 minut. .