Do góry

Desery Przepis na:

Ciemne ciasto z czarnymi porzeczkami

Ciemne ciasto z czarnymi porzeczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 314 Ocena: 3798

Dodano:

Odsłon: 1594

Smaczne ciasto na podwieczorek.

Składniki

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej + 2 łyżki kakao
  • 4 żółtka (temperatura pokojowa)
  • 170 g zimnego masła
  • 2/3 szkl. cukru pudru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pianka:
  • 4 białka (temperatura pokojowa)
  • 1/3 szl. cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilowego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/3 szkl. oleju
  • Dodatkowo:
  • 1 szkl. czarnych porzeczek
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Dodać cukier puder, żółtka i pokrojone masło. Szybko zagnieść, przy pomocy siekaczki lub noża, kruche ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i dać do zamrażarki. Po pół godzinie wyjąć i rozwałkować na kształt koła o boku mniej więcej 25-26 cm. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nawinąć na wałek i przenieść do formy. Wyrównać brzegi nieco je podnosząc. Podpiec przez 15 minut w 180 st. C w nagrzanym piekarniku. Wystudzić.
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do sztywnych białek wsypywać powoli cukier i cukier waniliowy. Ubijać aż oba cukry się rozpuszczą. Dodać budyń i nadal ubijać na małych obrotach. Pod koniec miksowania powoli wlać olej. Piankę wyłożyć na podpieczony spód. Ułożyć na niej czarne porzeczki. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C około 40 minut. .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń