Do góry

Desery Przepis na:

Ciemne ciasto ze śliwkami

Ciemne ciasto ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 309

Dodano:

Odsłon: 338

Kakaowe ciasto pod śliwkami z bezą. Wychodzi puszyste, śliwki można śmiało zamienić na inne ulubione owoce, a robi się je w mniej niż 15 minut.

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 szklanki oleju
  • 100 g jogurtu (w temperaturze pokojowej)
  • + 300-400 g śliwek
  • + ok. 10 g mlecznej czekolady
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śliwki umyć, każdą przekroić na pół i wypestkować. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić, dodawać stopniowo cukier. Do żółtek dodać przesianą mąkę, kakao i proszek, olej, jogurt, wymieszać (masa jest bardzo gęsta). Odłożyć 1 szklankę ubitych białek z cukrem, resztę wmieszać w ciasto.

    Przełożyć do wysmarowanej formy, ułożyć śliwki (lekko je wcisnąć), posmarować z wierzchu odłożoną bezą. Piec 50 minut w 180°C. Po ok. 20 minutach pieczenia, przykryć, aby beza się zbyt nie przypiekła.

    Po upieczeniu zostawić przez 5 minut w otwartym piekarniku, wyjąć, po lekkim ostygnięciu wyjąć ciasto z foremki. Polać z wierzchu roztopioną czekoladą, zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń