Do góry

Desery Przepis na:

Ciemny keks

Ciemny keks

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12874

Dodano:

Odsłon: 0

Wypróbowany przepis na "Ciemny keks"

Składniki

  • Składniki na 20 porcji 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 20 dag drobnego cukru brązowego
  • 2 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 30 dag mieszanki bakaliowej
  • 10 dag orzechów włoskich
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Owoce i orzechy posiekaj na mniejsze kawałki, namocz, odsącz i wymieszaj je z mąką. Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj dodając małymi porcjami cukier, żółtka, mąkę, proszek, kakao i bakalie.

  2. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodaj ją do reszty ciasta i delikatnie wymieszaj.

  3. Formę keksówkę wysmaruj masłem, wyłóż pergaminem i napełnij ciastem. Na wierzchu zrób wzdłuż nacięcie natłuszczonym nożem.

  4. Piecz godzinę w temperaturze 180°C. Wyjmij z piekarnika, gdy wystygnie, polej lukrem.

  5. Czas: około 90 minut

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń