Do góry

Desery Przepis na:

Ciepłe lody owocowe

Ciepłe lody owocowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Ciepłe lody owocowe"

Składniki

  • 10 dag czekolady
  • 8 rożków waflowych
  • 80 dag świeżych owoców (truskawki
  • jeżyny
  • melon
  • mango
  • maliny)
  • 15 dag kremówki 36 proc
  • 10 dag śmietany 18 proc
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czekoladę (mleczną lub deserową) połam na niewielkie kawałki, włóż do miseczki i i rozpuść w gorącej kąpieli wodnej (miseczkę z czekoladą ustaw w większym naczyniu z gorącą wodą). Zamiast czekolady możesz też użyć gotowej polewy czekoladowej.

  2. Rozpuszczoną czekoladę wylej na dno waflowych rożków. Odstaw do zastudzenia. W tym czasie przygotuj owoce do deseru. Opłucz je, oczyść, w razie potrzeby obierz ze skórki i pozbaw pestek. Mniejsze owoce (jeżyny, maliny) pozostaw w całości. Większe przekrój na połówki lub posiekaj w plasterki.

  3. Wszystkie przygotowane owoce wsyp do dużej miski i delikatnie wymieszaj. Powstałym koktajlem owocowym napełnij rożki z zastudzoną czekoladą.

  4. Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając, dodaj cukier waniliowy. Ubitą kremówkę połącz ze zwykłą śmietaną. 5Owoce w wafelkach posyp cukrem pudrem do smaku. Deser podawaj na stół razem z kremem śmietanowym.

  5. czas ok. 20 min; porcja – 380 kcal, cena 2,30 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń