Do góry

Desery Przepis na:

Clafoutis misz-masz

Clafoutis misz-masz

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 290

Dodano:

Odsłon: 157

Tym razem troszkę resztkowo. Od dawna za mną chodziło, żeby zrobić clafoutis, tylko jakoś nie było z czym. A teraz przynajmniej wykorzystałam zbieraninę owoców, która została z przetworów :) wyszło naprawdę nieźle!

Składniki

  • jajka 3 szt.
  • mąka niepełna 1 szkl.
  • mleko 300 ml
  • cukier ok. 0,5 szkl.
  • 2 garści owoców (u mnie mieszanka wiśni, porzeczkoagrestu, agrestu, borówek, czerwonych porzeczek)
  • tłuszcz do wysmarowania formy do tarty
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Foremkę wysmarować tłuszczem. Ułożyć obrane/wydrylowane owoce w miarę równomiernie w foremce. Jajka, mleko, cukier i mąkę roztrzepać w misce. Delikatnie zalać owoce. Piec w 180 stopniach do zarumienienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń