Do góry

Desery Przepis na:

Clafoutis z czereśniami, ale bez glutenu

Clafoutis z czereśniami, ale bez glutenu

Autor:

Przepisów i artykułów: 305 Ocena: 3201

Dodano:

Odsłon: 3674

Pyszny, bezglutenowy deser z francuskim rodowodem. Można go też przygotować z wykorzystaniem zwykłej pszennej mąki, bo przecież nie każdy musi unikać glutenu, prawda?

Składniki

  • 500 g wypestkowanych czereśni (można też użyć wiśni)
  • 3 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 5 łyżek cukru, ok. 100 g. (myślę, że można zastąpić ksylitolem, ale sama nie próbowałam)
  • szklanka mleka (jeśli ktoś nie używa mleka zwierzęcego, z całą pewnością nada się także roślinne)
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30% (albo śmietany roślinnej, można też po prostu zwiększyć ilość mleka)
  • 2 pełne łyżki mąki ryżowej (takie z lekką górką)
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka mąki z amarantusa
  • mała łyżeczka naturalnego aromatu migdałowego
  • 2 garści płatków migdałowych (niekoniecznie, ale dobrze wyglądają i jeszcze lepiej smakują)
  • cukier puder do posypania deseru
  • trochę masła do wysmarowania foremki
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żaroodporną foremkę wysmarować masłem i na dnie rozsypać czereśnie bez pestek (pewnie można i z pestkami, ale wypluwanie pestek w eleganckim i miłym towarzystwie nie jest ani łatwe, ani ładne).

  2. Jajka z solą ubić mikserem lub trzepaczką i wciąż ubijając, dodawać kolejno cukier, mąkę ryżową, kokosową, amarantusową, aromat migdałowy oraz mleko i kremówkę.

  3. Gotowe ciasto wylać na czereśnie i wstawić do piekarnika na 30 minut. Po upływie tego czasu posypać wierzch zapiekanki płatkami migdałów i dopiekać jeszcze przez 15-20 minut.

  4. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do lekkiego przestudzenia, następnie przez sitko oprószyć cukrem pudrem. Clafoutis z czereśniami podajemy ciepły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń