Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, bezglutenowy deser z francuskim rodowodem. Można go też przygotować z wykorzystaniem zwykłej pszennej mąki, bo przecież nie każdy musi unikać glutenu, prawda?
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1419
Smakowite kotlety zrobione z makaronu pokrojonego w kostkę fileta drobiowego,...
Odsłon: 44
Mocno kakaowy z wiśniami. Te lekko kwaśne wiśnie są skarbnicą wielu cennych...
Odsłon: 1091
Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałat...
Odsłon: 457
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1419
Smakowite kotlety zrobione z makaronu pokrojonego w kostkę fileta drobiowego,...
Odsłon: 44
Mocno kakaowy z wiśniami. Te lekko kwaśne wiśnie są skarbnicą wielu cennych...
Odsłon: 1091
Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałat...
Odsłon: 457
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żaroodporną foremkę wysmarować masłem i na dnie rozsypać czereśnie bez pestek (pewnie można i z pestkami, ale wypluwanie pestek w eleganckim i miłym towarzystwie nie jest ani łatwe, ani ładne).
Jajka z solą ubić mikserem lub trzepaczką i wciąż ubijając, dodawać kolejno cukier, mąkę ryżową, kokosową, amarantusową, aromat migdałowy oraz mleko i kremówkę.
Gotowe ciasto wylać na czereśnie i wstawić do piekarnika na 30 minut. Po upływie tego czasu posypać wierzch zapiekanki płatkami migdałów i dopiekać jeszcze przez 15-20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do lekkiego przestudzenia, następnie przez sitko oprószyć cukrem pudrem. Clafoutis z czereśniami podajemy ciepły.