Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Clafoutis z jeżynami"
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 372
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 422
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 767
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 372
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 422
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 767
Składniki
Jeżyny przebierz, opłucz, osusz na ściereczce. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem i ułóż w nim jeżyny. W garnku podgrzewaj mleko oraz śmietanę, aż prawie zaczną wrzeć. Zdejmij je wtedy z ognia i małymi porcjami wsyp mąkę. Energicznie mieszaj masę trzepaczką, aby nie powstały grudki.
W miseczce roztrzep jajka z cukrem i solą. Dodaj mieszankę mleka, śmietany i mąki oraz olejek migdałowy. Wymieszaj na dosyć rzadkie ciasto. Polej owoce.
Clafoutis wstaw do piekarnika. Piecz przez 55 minut, aż wierzch lekko się zrumieni. Deser serwuj na ciepło lub na zimno. Przed podaniem możesz go lekko oprószyć cukrem pudrem. Udekoruj, np. świeżymi owocami.Źródło: Naj