Do góry

Przekąski Przepis na:

clafoutis z pomidorami, serem i bazylią

Przepis dnia 2010-06-23
clafoutis z pomidorami, serem i  bazylią

Autor: tota

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 518

Dodano: 21.06.2010

Odsłon: 10870

tradycyjne clafoutis jest owocowe, ale mozna pokusic sie o bardziej wytrawne danie z pomidorami

Składniki

  • mąka, 2/3 szkl.
  • mleko, 1 szkl.
  • jajka, 3 szt.
  • sól, pieprz do smaku
  • kostki sera żołtego
  • pomidory
  • świeża bazylia
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zmiksować razem jajka, mleko, mąkę, sól.

  2. Pomidory koktailowe (albo zwyczajne obrane i pokrojone na ćwiartki) i kostki sera żółtego ułożyć na dnie foremki (wysmarowanej masłem) .

  3. Gotowe ciasto wylać do formy, na wczesniej ulożone pomidory i ser. Na wierzchu ułożyć listki świeżej bazylii.

  4. Zapiekać przez ok.40 minut w temp 180 st C, aż stanie się złociste i puszyste. Clafoutis piec w naczyniu do zapiekania. J Ja używałam prostokątnego szklanego naczynia żaroodpornego o wymiarach 25 x 18. Ciasto pod koniec pieczenia bardzo rośnie ale po wyjęciu opada. Taka jego cecha :-) Ciasto na clafoutis ma skład i konsystencję ciasta naleśnikowego. Zamiast mleka mozna dac smietane.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tota 11 października 2011 przeredagowalam nieco przepis, czy teraz jest ok?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alutka50 11 października 2011 Coś nie łapię, napiszcie kolejność wkładania do formy proszę

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tota 28 czerwca 2010 przepis mozna dowolnie modyfikowac, najwazniejsze jest, zeby zachowac proporcje ciasta, reszta... co kto lubi :-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iwonasz 28 czerwca 2010 rewelacja!!zrobiłam co prawda zmodyfikowaną wersję ale super!!dodałam coś od siebie czyszcząc lodówkę ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasia_p 25 czerwca 2010 zrobiłam wczoraj to ciasto - jest niesłychanie wyśmienite! :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tota 23 czerwca 2010 robiiłam je w prostokątnym szklanym naczyniu o wymiarach 25 x 18.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kulka05 23 czerwca 2010 .na ile cm ma być tego ciasta w foremce, albo jak doza ma być ta foremka?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kulka05 23 czerwca 2010 ..proszę mi powiedzieć jaka wysokość ma być tego ciasta jak się wleje do foremki, albo jak doża ma być ta forma?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń