Do góry

Desery Przepis na:

clafoutis z wiśniami

clafoutis z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 527

Dodano:

Odsłon: 8239

przepyszne, najlepiej smakuje na cieplo. Można robić z różnymi owocami, choć oryginalne piecze się z czereśniami.

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zmiksować razem jajka, mleko, mąkę, cukier, sól. Ciasto na clafoutis ma skład i konsystencję ciasta naleśnikowego. Wiśnie ułożyć na dnie foremki (wysmarowanej masłem) po upieczeniu znajdą się na górze ciasta. Gotowe ciasto wylać do formy i zapiekać przez ok.40 minut w temp 180 st C, aż stanie się złociste i puszyste. Po upieczeniu wierzch clafoutis oprószyć cukrem pudrem.

  2. Clafoutis można piec w naczyniu do zapiekania, foremce do tart, mozna również w malych kokilkach. Ja uzywałam prostokątnego szklanego naczynia zaroodpornego. Ciasto pod koniec pieczenia bardzo rośnie ale po wyjęciu opada. Taka jego cecha :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sandra1 15 kwietnia 2012 wygląda świetnie i z opisu wynika, że szybko się go robi muszę spróbować =)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tota 27 października 2011 Cieszę się, że posmakowało. Zachęcam Cię do zrobienia z bobem i tuńczykiem :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasienka76 11 października 2011 Dziś zrobiłam, genialne! Wprawdzie nie miałam wiśni i dodałam rodzynek, ale następnym razem zrobię zgodnie z przepisem.
I jeszcze to z serem i pomidorami zrobię!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tota 15 lipca 2010 na cieplo ma konsystencje taka troche budyniowa a na zimno jest bardziej zwarte, ale rzeczywiscie "mokre" :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 15 lipca 2010 wygląda na "mokry" , uwioelbiam takie ciasta

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tota 23 czerwca 2010 warto zaryzykowac :-), ale na pewno trzeba zrobic z podwojnej ilosci ciasta.
Daj znac jak wyszlo w prodizu. pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

evanion 23 czerwca 2010 Hmm a w prodiżu? Ja wszystkie ciasta piekę w prodiżu bo aktualnie nie mam piekarnika...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik 22 czerwca 2010 fajnie wyglda;) dzisiaj zamierzam je zrobić

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń