Do góry

Sałatki Przepis na:

Coleslaw z włoskiej kapusty

Coleslaw z włoskiej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 926 Ocena: 23664

Dodano:

Odsłon: 10760

Coleslaw to jedna z moich ulubionych surówek, która doskonale podkreśla smak obiadu. Uwielbiam ją także jako samodzielną przekąskę lub dodatek to domowych fast foodów ;) Tym razem zapraszam na coleslaw przygotowany z kapusty włoskiej, z dodatkiem natki pietruszki oraz domowego sosu na bazie kremowego majonezu.

Składniki

  • 1 mała główka włoskiej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula biała
  • mały pęczek natki pietruszki
  • SOS:
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 spore łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki chrzanu
  • sól i pieprz
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kapustę drobno szatkujemy, cebulę kroimy w małą kostkę, marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, a natkę pietruszki siekamy.

    Majonez mieszamy z mlekiem, octem jabłkowym, chrzanem, sokiem z cytryny i cukrem pudrem do momentu powstania gładkiej i jednolitej konsystencji. Sos doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i dodajemy do pokrojonych warzyw - dokładnie mieszamy.

  2. Gotową surówkę wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Najlepsza jest po około 2 - 3 godzinach.

    * zdjęcie przedstawia surówkę tuż po zrobieniu. Po leżakowaniu coleslaw jest bardziej spójny.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń