Do góry

Dania główne Przepis na:

Cordon Blue z serem i szynką

Cordon Blue z serem i szynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 227 Ocena: 5493

Dodano:

Odsłon: 2211

Taka szybka i prosta odmiana zwyczajnego fileta z kurczaka. Można wsadzić do środka ser żółty, wędlinkę, ser pleśniowy - do wyboru do koloru :) U nas wersja z serem żółtym oraz z serem i szynką.

Składniki

  • Podwójny filet z piersi kurczaka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • Bułka tarta
  • ser żółty w plastrach
  • wędlina w plasterkach
  • papryka słodka
  • sól i pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Fileta z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Wycinamy wszelkie błonki i inne. Każdą pierś kroimy najpierw na pół w poprzek a następnie jeszcze raz - aby z jednej piersi otrzymać 4 cienkie płaty. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem (polecam robić to przez folię spożywczą alby mięsko nam się nie szarpało. Na jednym płacie układamy ser oraz wędlinę i przykrywamy drugim.

  2. Do trzech misek dodajemy:
    - jajko z solą i pieprzem
    - mąka
    - bułka tarta ze słodką papryką

    Każdego kotleta obtaczamy w mące następnie w jajku a na koniec w bułce.

  3. Smażymy na rozgrzanym głębokim oleju bądź oliwie. Ok 3 min z każdej strony. Możemy go podać z ziemniaczkami bądź frytkami i dowolną sałatką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń