Do góry

Dania główne Przepis na:

Coś pysznego i konkretnego: potrawka warzywna z mięsem mielonym i szynką

Coś pysznego i konkretnego: potrawka warzywna z mięsem mielonym i szynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 2570

Dodano:

Odsłon: 9449

Propozycja potrawy jednogarnkowej, którą można urozmaicać i serwować z dowolnymi dodatkami. Przygotowanie, owszem, jest czasochłonne, ale pojemność i zawartość rondla gwarantuje odpoczynek od kuchni przez kilka kolejnych dni. Gotując większą porcję, można zrobić sobie zapas i zawekować parę słoików na wyjazd lub czas, kiedy moce nas opuszczą. Potrawa, choć treściwa, pachnie latem i słońcem. Różnorodność i duża ilość przypraw pozwalają dotknąć aromatów z różnych zakątków świata.

Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 1 - 1,5 kg szynki wieprzowej w kawałku
  • 2 puszki krojonych pomidorów z bazylią
  • 2 puszki krojonych pomidorów z pieprzem i chilli
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 duże białe cebule
  • 2 czerwone cebule
  • 4 duże marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • 1/2 łyżki przyprawy meksykańskiej
  • 1/2 łyżki przyprawy hiszpańskiej
  • 1 łyżka harrisy w proszku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy gruzińskiej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do kuchni chińskiej
  • szczypta chilli w nitkach
  • świeżo zmielony pieprz, sól
  • oliwa z oliwek z chilli
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Szynkę opłukać, oczyścić z błonek i przerostów, jeśli występują, pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do dużego żeliwnego rondla, w którym docelowo będzie potrawka. Smażyć na niewielkiej ilości oliwy. Oba rodzaje mięsa mielonego rozdrobnić z grubsza na desce, dorzucić do rondla. Całość smażyć przez około pół godziny ciągle mieszając. Doprawić solą, pieprzem i połową przypraw.

  2. Cebulę pokroić w paseczki, osoilić i po chwili wrzucić na osobną wysoką patelnię z odrobiną oliwy.
    Obrać paprykę, pokroić w kostkę. Obrać marchew i za pomocą obieraczki skroić ją na talarki, wrzucić do cebuli, doprawić.

  3. Miękkie warzywa przełożyć do mięsa, dodać pomidory, wymieszać, wrzucić nitki chilli, dopieprzyć dość mocno. Dusić jeszcze do godziny, aż wszystko będzie mięciutkie. Wsypać fasolę i kukurydzę osączoną z zalewy. Dodać resztę przypraw i całość dusić jeszcze jeszcze kilka minut na wolnym ogniu.
    Serwować z tym, co lubicie: kaszą, chlebem, ryżem czy ziemniakami. Doskonale smakuje w połączeniu z ogórkami małosolnymi.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń